Головна Новини Світові ринки Німеччина готується до повної заборони гліфосату вже в 2023 році

Німеччина готується до повної заборони гліфосату вже в 2023 році

Федеральний міністр охорони навколишнього середовища Німеччини Свенія Шульце представила план відмови від використання гліфосату. Міністр хоче встановити дату закінчення використання гліфосату на законодавчому рівні. Запланована дата заборони його використання – кінець 2023 року. З цією метою слід внести зміни до Постанови про застосування захисту рослин. Крім того, до бронювання заявки Федеральне агентство з охорони навколишнього середовища, яке бере участь як фахівець у процесі офіційного затвердження, повинно надати схвалення продуктам, що потенційно завдають шкоди біорізноманіттю.

Як повідомляє ПроАгро з посиланням на німецьку агенцію agrarheute, нововведення вимагають мінімальної частки неочищених орних земель в обмін на використання засобів захисту рослин, які, як доведено, завдають шкоди біорізноманіттю. Тому фермери, які бажають використовувати ці можливості, повинні гарантувати мінімальну частку пашні, вільної від пестицидів, на їх ріллі. Мова йде про підтримку 10% компенсаційних ділянок.

З погляду Федерального міністерства охорони навколишнього природного середовища можна і необхідно включити наступні обмеження в Постанову про захист рослин: заборона гліфосату в екологічно чутливих районах та біля водоймищ, заборона культивування перед посівом і культивація в сільському господарстві та спеціальних сільськогосподарських культур.

Заохочення та критика

Міністр сільського господарства Німеччини Джулія Клёкнер не коментувала пропозицію, але критикувала саму процедуру. “Ми домовилися з систематичним скороченням використання гліфосату і пестицидів з метою припинити їхнє застосування якомога швидше. Тепер важливо швидко прийти до спільних результатів і, нарешті, надати законопроект для голосування на рівні міністрів. Перш за все, це має бути зроблено на законних підставах”, – пише Клекнер.

В Асоціації німецьких фермерів назвали пропозицію Шульце “непродуманим і неприйнятним кроком”, який ставить під загрозу поточні переговори по отриманню пестицидів. У повітрі зависло близько 500 заявок на отримання нових хімікатів.

На думку галузевої асоціації Agrare, неузгоджена ініціатива Федерального міністерства навколишнього середовища щодо заборони гліфосату. є ще одним доказом того, що в системі ліцензування Німеччини потрібні глибокі реформи. Асоціація не підтримує, зокрема, аргумент про гліфосат як головну загрозу для біорізноманіття в сільському ландшафті.

Також осторонь не лишилися і аграрії країни, які поспішили активно долучитися до гострих дискусій в соціальній мережі Facebook. Переважно їх голоси мають саркастичний характер. Деякі пропонують тепер прийняти Закон про те, що кожен літак і судно мають компенсувати погіршення стану навколишнього середовища висадженням яблуні. Проте висновок такий, що прихильники традиційних методів існування завжди воюють з борцями за екологію. Все має свої переваги і недоліки, в дискусіях занадто багато емоцій і тому не вистачає об”єктивності.

У той час в Україні також відбуваються разючі зміни у законодавстві в сегменті агрохімії, що провокує появу безліч дискусій, пліток, здогадок та запитань.

Щоб розібратися в усьому, докопатися до суті і зрозуміти як вчасно та безболісно адаптуватися до змін, компанія ПроАгро Груп запросила на конференцію Агрохімія та насіння 2018 провідних фахівців, експертів галузі та представників влади, приєднуйся і ти!

Перегляди: 0